
Rekkverksbloggen
Klassiske utfordringer 1
I Norge har vi et stort og veldig variert vegnett. En stor andel av det som blir montert av vegrekkverk i dag blir montert på eksisterende veg, der dagens vegnormaler ikke lå til grunn ved bygging. Dette fører til mange utfordringer når en nå i ettertid skal sikre etter dagens krav. Vegen som skal sikres avviker ofte fra de vegene som er lagt til grunn i dagens krav. Dette gjør at en får en del utfordringer der en må sikre så godt en kan i forhold til de stedlige forutsetningene, men det vil aldri være helt i henhold til rekkverksnormalen.
I utgangspunktet skal slike avvik fravikssøkes til vegdirektoratet, men en del problemstillinger er gjengangere, og de har derfor tatt for seg noen av de vanligste problemene i den nye veilederen til rekkverksnormalen V160 Vegrekkverk og andre trafikksikkerhetstiltak og gitt anbefalinger for hvordan dette bør løses for å få så trygge veger som mulig.
Jeg vil ta for meg noen av disse problemstillingene i rekkverksbloggen.
Dagens problemstilling:
Hva skal man gjøre der det ikke er plass til overgangsrekkverk mellom brurekkverk og vegrekkverk på grunn av at en avkjørsel eller et kryss befinner seg for nær brua?
Dette er en klassisk problemstilling som har fått både vegplanleggere, byggherrer og entreprenører til å dra seg i håret. Det er krav til at når en går fra et stivt brurekkverk til et mykere vegrekkverk så skal det brukes overgangsrekkverk for å få en gradvis endring i stivhet i rekkverket. Dette overgangsrekkverket skal være testet og godkjent på lik linje med alle andre rekkverk, og de vanligste systemene er omtrent 20 meter lange. Problemet med disse er at de skal være montert rett frem (uten kurvatur). Og når avkjøringen ligger for nær brua er det rett og slett ikke plass til disse systemene.
Det store spørsmålet har vært «hva er verst?»; skal man gå direkte over i et mykt vegrekkverk for å forhindre at de som kjører på rett før brua ikke blir utsatt for de retardasjonskreftene de vil bli utsatt for dersom en kjører på et stivt rekkverk med for stor vinkel, eller skal man fortsette det stive rekkverket ut i avkjøringen for å unngå at noen kan legge ut det myke rekkverket og på den måten vil kunne treffe enden på det stive brurekkverket på en måte at det kan trenge inn i kupeen?
Dette har vært debattert og fundert på i flere år, men nå har det endelig kommet føringer på dette i veilederen.
Argumentasjonen for dette er at det er mindre sannsynlighet for personskader ved å treffe et stivt rekkverk med stor vinkel enn ved å få en butt ende på brurekkverket inn i kjøretøyet. Ved å benytte et stivt rekkverk vil en også ha større sannsynlighet for at større kjøretøy som eventuelt kjører på rekkverket rett før brua vil bli stanset i stedet for å kjøre gjennom rekkverket. Selv om en aller helst skulle hatt plass til et godkjent overgangsrekkverk er ikke dette mulig, og vi har fått en viktig anbefaling fra vegdirektoretet.
Så får vi håpe dette dette kan føre til mindre hårtap for de som skal velge løsning og tryggere veger for deg og meg.
Marianne
Siste innlegg:
Kontakt oss
Kontaktinformasjon
Telefon: 71 22 72 22 |
E-post: salg@agjerde.no |
Besøksadresse
Arvid Gjerde AS
Berillvegen 203
6315 Innfjorden